Portfolio

Contemporary Beach Living

This large family holiday home required a garden which could satisfy the needs of a large extended family. Children’s play areas, boat storage access, outdoor showers, entertaining, dining and sun-bathing all had to happen in this smallish front yard. With the open beach just through the hedge shelter and privacy was also an issue.     Tweet...
Read more  

Garage Rooftop Garden

An ugly garage roof sitting about 3/4 of a metre above the surrounding lawn dominated the front garden area of this bungalow – and being the north-west side of the property this seemed like a wasted space for the owner. We designed a tiled rooftop terrace and linked this to the house with decking and timber steps up to the rooftop area. As this area had good views we were reluctant to block these with shelter planting and screens despite the exposed, windy conditions. We have created a second, sheltered “nook” below the deck which has views into the garden and makes good use of this small, tucked away spot. Tweet...
Read more  

Drainage Ditch Transformed

This spectacular and wonderful home, designed by architect Ron Sang from Auckland, was built overhanging an uninspiring drainage ditch. Ron saw the potential in it however and I was engaged to transform the garden into something which would make the most of this feature and generally create an appropriate setting for the house. Huge windows in the house make the garden a vital part of every view within the house. The client loves dramatic plants with bold foliage and flower, particularly native plants, and these create the framework and the dramatic features. A couple of existing mature Nikau Palms certainly helped! Ron Sang’s beautiful bridge spans the ditch, with glass handrails making the most of the view to the planting below. The ditch runs into a culvert pipe at the end of the property and this is now festooned with Virginia Creeper, creating a dramatic autumn display. Seasonal colour is...
Read more  

Kanuka

This dramatic contemporary home, designed by Novak and Middleton Architects, was set within a mature Kanuka forest. As much as possible of the Kanuka stand was retained, with trees up to and overhanging the house in several areas. The existing dramatic, simple forest cover meant little was required in the way of extra trees, but the forest floor became the potential area for development. Access around the site was created primarily with a series of boardwalks. These structures have minimum impact on the foliage cover below, and one appears to cut across the grass and sedge garden. The only impact on the plants below is to enhance the textural beauty of these mass-planted swathes. Stone has been used sparingly through the site. Stone cairns have been used to subtly highlight the entrance to the property, and steppingstones pick tracks through the forest floor.   Tweet...
Read more  

Lush Coastal

  Eastbourne Beachfront This property fronts onto Eastbourne waterfront and also looks back towards the bush clad hills just one block away to the east. Whilst the aim of the garden on the seaward side was to provide an effective foreground to the open harbour views, the inland garden area warranted a totally different approach. The clients were open about their lack of skills but were very enthusiastic in their desire to celebrate both sides of their special property. The beachside garden incorporated enlarged and reshaped decks to encourage more use of this area, and reworked planting to better emphasise the coastal location. A beautiful steel and stone gate by artist John Calvert graces the widened entrance to the beach, and the client’s brother carved the wonderful seaweed- inspired posts. The fence of slate-blue colour steel and railway sleepers provides privacy and shelter for the...
Read more