Portfolio

Petone Foreshore

This park is part of an ongoing project with the Hutt City Council for the development of the Petone foreshore. The “Before” images show the site as it was before as an unused, unsightly paddling pool. A major thrust of the design was to reconnect people with the Petone waterfront by reducing the dominance of the seawalls, encourage people to enjoy the park environment and then move down to the beach. Decks flow up and over the seawall with dramatic curving steps down to the sand. These are designed to be used as informal amphitheatres for casual sitting and to recreate in essence the sand-dunes which once would have lined these shores. Details such as the dramatic ”Salute”, the Oar sculptures by artist John Calvert and the “seaweed screen” by local artist Phil Worthington  around the outdoor showers contribute to the sea theme and create spectacular focal points. The planting scheme uses entirely native coastal species, with...
Read more  

Korohiwa Bay Beachfront

Much to our delight after our failure to win the design competition for the Korohiwa Subdivision, we were asked to design the beachfront area. This is a wild and windswept beach, largely gravel rather than sand. The gravel expanse seems to grow each year and the whole area was beginning to look pretty inhospitable. The design needed to create areas for people to relax and enjoy this wild end of the bays without dressing it up too much. The decks and boulders create an interesting variety of spaces to sit in and play on, and the materials and forms play with themes of wind and wave-tossed elements. As a windsurfer I have been washed up on this beach a couple of times and the deck forms seem to reflect my appreciation of “wave-tossed elements”! The Wahine Mast has been erected here as a Memorial to...
Read more  

Labyrinth

This labyrinth, originally built in the beautiful grounds of Frederick Wallis House in Military Road, Lower Hutt, is based on the labyrinth at Chartres Cathedral.   Our job as designers was to suggest materials (we strongly felt a tile mosaic was the only appropriate option) and then to select colours and suitable tiles… and then find a way to build it within their tight budget! I rashly suggested getting the Friends of the House to do the tilework so then was entrusted with teaching about 40 people how to do mosaics – and then overseeing the work to control the overall quality and colour gradation theme etc.  The construction of the labyrinth was a massive community project – and many would say a labour of love! – spanning two years and involving dozens of dedicated volunteers plus the specialist skills of many talented people. Engineers and mathematicians, artists and historians, all...
Read more  

Porirua Police College

This walkway and the associated sitting areas are an ongoing project to create attractive and relaxing areas along the existing lakeside and stream gully. Stage 1, the walkway, is now completed. This is a memorial walk to commemorate police officers who have been killed in active service. Sitting areas provide a range of semi-private spaces for contemplation and grieving etc, with tranquil views over the lake and bush-covered hillside behind. Native sedges and grasses create a lush, casual and naturalistic backdrop for the area and a buffer zone between the walkway and the road above. Stage 2 involves a memorial service area with a sculptural memorial structure, and Stage 3 incorporates restoration of the original stream above the Memorial Walkway with picnic areas with tables and BBQ’s etc. Tweet...
Read more  

Te Maire Park, Shannon

Shannon used to be a pretty forgettable little town – hard to believe now as the place has become such a delightful place, developing a country village atmosphere all it’s own. The first step in this process was turning the windswept and inhospitable road reserve along the western side of the “main drag” into a park. Whilst the other side of the road had a few historic old buildings and shop frontages the “park” opposite was really just a straggly collection of mismatched trees, dominated by the railway yard beyond. A huge effort by the enthusiastic local community saw the planting and care of hundreds of native and exotic plants though this coridoor and the restoration and development of the historic (but semi-derelict) Shannon Railway Station building. Formal gardens were designed outside the station as an entrance to the park, featuring a pergola structure detailed to complement and match the adjacent station...
Read more  

Shannon War Memorial Gardens

Shannon always had a few war memorials – but they were either surrounded in asphalt at  the bus turnaround area or scattered around the Railway Station area, some almost completely hidden by trees. The decision was made to relocate the smaller memorials to one area around the main Cenotaph and develop the Shannon War Memorial Gardens.  This area gives a place of dignity and remembrance for the local community and is in a prime spot – right at the centre intersection. The rose gardens create a central display and are surrounded by a selection of plants of significance to the various wars fought and the countries involved. South African, Greek, Turkish and French species are included amongst the native New Zealand Rimu, Totara and smaller flowering species such as  Renga renga lilies etc. The whole area is enclosed by a Macrocarpa hedge, a typical meditteranean species, and pergolas highlight access points into the...
Read more