Portfolio

Korohiwa Bay Beachfront

Much to our delight after our failure to win the design competition for the Korohiwa Subdivision, we were asked to design the beachfront area. This is a wild and windswept beach, largely gravel rather than sand. The gravel expanse seems to grow each year and the whole area was beginning to look pretty inhospitable. The design needed to create areas for people to relax and enjoy this wild end of the bays without dressing it up too much. The decks and boulders create an interesting variety of spaces to sit in and play on, and the materials and forms play with themes of wind and wave-tossed elements. As a windsurfer I have been washed up on this beach a couple of times and the deck forms seem to reflect my appreciation of “wave-tossed elements”! The Wahine Mast has been erected here as a Memorial to...
Read more  

Taita Playground

The Hutt City Council commissioned this design to provide a playground for local pre-school children. The design incorporates a range of rustic structures to encourage creative play and allow the children to invent their own ways to use these elements. The essential slide and swings are also included but designed within structures which allow multi-use. Planting and sculptural pieces complete the atmosphere and appeal to the largely Maori and Pacific Island community. A large, rustic picnic table with built-in seating is located in the central decked area to provide a place for local mothers and children to gather for casual get-togethers and picnics etc. This playground has been most successful with the local community making full use if it. Tweet...
Read more  

Wilton Montessori

A massive fundraising effort by parent and staff made this wonderful outdoor play space possible. A range of custom-built and modular play structures were designed to encourage creative play - a rustic, naturalistic series of sandpits flow through the playground which includes creative features such as an outdoor blackboard, playhut,  murals and a wet play ‘creek’. The lookout tower and mosaic giant sundial make colourful stimulating focal points, and a variety of materials in the paving and structures creates further interest and stimulation. The boundary fence beween the playground and the neighbouring school  now features a mural, blackboard and ”spyholes” for the smaller children to spy on the older children! All great fun. Tweet...
Read more  

Boulcott School

The concept of “Enviroschools” was the driving force behind the design of the school grounds here. The Enviroschool programme – encouraging students to become involved in the development of the school environment and embrace the concepts of recycling, sustainability and ecological principles – had been adopted by the school and they wanted the entire design to reflect this and comply with the main principles.  The plan includes community vege gardens, an orchard, native bush area, rain gardens and rainwater collection to tanks, an outdoor classroom and a range of areas for sitting/reading/learning in an outdoor environment   This school has a comprehensive set of standard style playground but this was almost abandoned  by the children when a huge tree was felled and part of the grounds was temporarily filled with felled logs, tree stumps and piles of mulch – the children loved this informal “play...
Read more  

Rudolf Steiner School

  This school has a rather barren expanse of asphalt for playing courts which dominates the main playground area and creates a fairly inhospitable entrance to the school. There is also a lack of variety in the spaces available for different activities and creative play, and a lack of shade for the students. The design maintains the courts and provides a series of built-in seating options for watching games. These also double as protection for pockets of planting around the base of shade trees. The entrance is kept open to allow vehicle access but creates a dramatic entrance feel with paving details and decorative poles to frame the area. A pedestrian route from the entrance to the classrooms and admin buildings flows around the various activities in a gently curving, meandering pathway. A selection of spaces around the periphery include a circular reading courtyard/outdoor classroom area, covered decks for shady seating areas,...
Read more