Portfolio

Retirement Village

This development was created for the 55 years and over market – small homes on small sections was a basic requirement stated by the developers. However the repetitive design of the house floor plans were altered to ensure sun and light to the living areas and an attractive small courtyard and garden area for every home. Planting has been used to create appropriate privacy between the individual properties, and to create an attractive, relaxed and intimate streetscape. The use of low, mountable kerbs, minimum-width roading, limited footpaths and varied roading materials encourage slow traffic speeds and the use of the roadway by vehicles, pedestrians and mobility scooters alike. Fencing has been kept to a minimum, with planting providing soft boundary definition where possible. Tweet...
Read more  

Korohiwa Bay, Eastbourne

This project was a design competition for Korohiwa bay, Eastbourne. Our scheme involved a medium density housing development on the inland side of the road. This enabled extensive landscape and beach improvements on the housing zone. The theme of a compact beach village tucked into the hillside and sea cliffs was developed by John Mills who provided an evocative and inspiring concept for the 2-4 storey buildings. The concept incorporated the restoration of the historic “bus barns” as apartments. Although we didn’t manage to convince the council to adopt this scheme (they opted for a standard subdivision) Earthwork were later asked to design the reserve area in front of the new homes – see our “Korohiwa Bay Beachfront” project under Public Spaces – Parks.   Tweet...
Read more  

Blue Bay, Mahia

This development, the landscape component of which was completed in 2006, was sited on a retired camping ground and pine forest block. The concept involved the removal of the pines and restoration of the original dune landscape. Houses will be nestled into natural dune and vegetation on the foreshore properties and within more lush, coastal forest style planting for the inland properties. More than 25,000 native dune plants and coastal forest trees and shrubs were planted to define property boundaries, enclose the development and create natural privacy between each building site, and generally set the scene for an informal community- based beach holiday-style settlement. In addition to the planting, distinctive built elements lend an informal semi-rustic coastal character to the development. A major element is the natural swale drainage system with no roadside drainage channel and minimal mountable kerbs used throughout. Lighting is distinctive, with timber...
Read more  

Waikuku-Rural

This development was completed in 1998 and is now fully completed with established homes and gardens on every section. The subdivision was  created on gently undulating inland dunes with views west over farmland to the Southern Alps – a highly conspicuous site which necessitated sympathetic treatment for it’s success. The boundary between the development and the adjacent farmland has been set aside as a planted reserve with native wetland species (originally this was designed as a series of ponds connected by wetland areas but the ponds were eventually overcome by the plants). These now form a wonderfully natural buffer zone between the two areas whilst allowing views over to the paddocks of grazing cattle with the plains and Southern Alps in the distance. The design included an informal section layout with the general undulations in the topography retained. Informal groups of trees and coastal shrubs were planted along the roadsides with...
Read more